Jadłospis
Szanowni Państwo,
Rodzice dzieci, którzy nie chcą, aby napoje podawane do posiłków czy określone potrawy (np. pierogi leniwe itp.) były dosładzane, proszeni są o pisemną informację, którą należy przekazać nauczycielom grupy. Informacja ta zostanie przekazana pracownikom kuchni w celu przygotowania odrębnych posiłków dla ww. dzieci.
Uwaga: Woda dostępna dla dzieci podczas całodniowego pobytu w przedszkolu oraz do wszystkich posiłków!
PONIEDZIAŁEK – 15.04.2024 r.
ŚNIADANIE
- kakao
- bułka wiejska z masłem
- konfitura owocowa
- marchewka do chrupania
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata malinowa
- babeczki ze świeżymi owocami i bitą śmietaną
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- barszcz czerwony z makaronem
- ziemniaki z zieleniną
- nuggetsy drobiowe
- mizeria na jogurcie greckim
- kompot jabłkowy
Alergeny: 1,7,9
WTOREK – 16.04.2024 r.
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta z halibuta wędzonego i jaj posypana kiełkami słonecznika
- pomidorki koktajlowe
- herbata z owoców leśnych
- kisiel z malinami
- gofry kokosowe
- zupa kalafiorowa
- kasza gryczana biała
- pieczeń rzymska w sosie własnym
- surówka z czerwonej kapusty
- napar z mięty
ŚRODA – 17.04.2024 r.
- zacierka na mleku
- bułka grecka z masłem
- pasta z soczewicy i pomidorów suszonych
- papryka kolorowa
II ŚNIADANIE
- herbata rumiankowa
- mus owocowo-warzywny /z gospodarstwa sadowniczego/
- biszkopty bez cukru
OBIAD
- zupa z fasolki szparagowej
- makaron po bolońsku z ziołami
- gruszka
- kompot owocowy
CZWARTEK – 18.04.2024 r.
ŚNIADANIE
- kawa Anatol z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- pasta mięsna z żurawiną
- papryka czerwona
- ogórek świeży
Alergeny: 1,7,11
II ŚNIADANIE
- herbata rumiankowa
- pianka na biszkoptach z owocami /wybór własny/
Alergeny: 1,7,11
OBIAD
- krupnik
- kluski ziemniaczane z okrasą i twarogiem
- marchewka do chrupania
- napar z mięty
PIĄTEK – 19.04.2024 r.
- kawa Inka z mlekiem
- pieczywo mieszane z masłem
- jajecznica ze szczypiorkiem
- jabłko
Alergeny: 1,3,7,11
- Actimel
- słomka ptysiowa
- talerz witamin / kalarepka, gruszka, kiwi/
- zupa koperkowa
- ziemniaki z zieleniną
- pulpety w sosie koperkowym
- marchewka z groszkiem polana masełkiem
- napar z pokrzywy
Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
WYKAZ ALERGENÓW
Informacja w sprawie zawartych w jadłospisie substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
Legenda do jadłospisu:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne